Grundvattensfiske efter torsk

På hösten och våren går en del av torsken i sundet in på grundare vatten för att hitta föda. Det är då främst borstmask och krabba som står på menyn. Under den här tiden kör vi riktade turer efter torsk på djup mellan 6-12 meters djup. Detta är ett mycket trevligt och uppskattat fiske som vi varmt rekommenderar.

Det skiljer sig en del ifrån det traditionella pilkfisket.
När man fiskar på de här djupen behöver man lite lättare utrustning. Lite beroende på hur starka strömmar det är så använder man drag eller jiggar på 40-100 gram. Det är en stor fördel att ha ett fiskespö som ni kan kasta med, lättare spö med en haspelrulle t.ex.
Bäst resultat blir det om man fiskar aktivt genom att kasta ut och sen rycka och veva in draget längs med botten, ibland långsamt, vissa dagar lite snabbare. Inne på de här djupen så fungerar vissa färger bättre än andra beroende på sikt i vattnet, strömmar, temperaturer o.s.v. Var inte rädda för att byta drag emellanåt för att hitta det som går bäst för dagen. Populära färger är, rött, gult, silver. svart, koppar m.m.

Ett riktigt trevligt fiske som ofta kan ge fina fångster med torsk. Storleken är ofta bra och det fångas torsk på mellan 1,5 kg – 5 kg. Ofta kommer det även större fiskar än så, upp mot 8 kg – 10 kg. På de här djupen blir det en helt annan ”fight”, man fiskar med lättare utrustning och torsken är väldigt livlig.

Knäcker man koden för dagen så lyckas man oftast väldigt bra med detta fisket!
Ombord på båtarna finns det utrustning att hyra för den här typen av fiske och det finns även ett stort utbud med de bästa jiggarna och dragen.